TIP MUDAH UNTUK MENGHASILKAN FOTO "SILHOUETTE"

Date Published: 10/30/2011
Category: Learn from the Nikon Pros

TIP MUDAH UNTUK MENGHASILKAN FOTO "SILHOUETTE"

by Ali @ Nublee bin Shamsul BaharRamai dikalangan penggemar  fotografi meminati foto-foto "silhouette", tetapi tidak tahu bagaimana untuk menghasilkannya. Kali ini saya berkongsi cara-cara dan tips mudah untuk menghasilkan foto "silhouette". 
Secara mudahnya,"silhouette" ialah subjek yang gelap tanpa perincian (details) berlatarkan cahaya terang atau latar belakang yang terang. Ramai jurufoto gemar merakamkan foto-foto "silhouette" pada waktu matahari terbit (sunrise) atau waktu matahari terbenam (sunset) kerana keindahan cahaya keemasan pada kedua waktu tersebut adalah luarbiasa.


Cara mudah untuk menghasilkan foto "silhouette" dengan menggunakan mod "Manual" (M)  :

1- Ambil bacaan "exposure" atau "metering" pada bahagian yang paling terang, contohnya kalau merakam gambar pemandangan, ambil bacaan "exposure" pada langit yang berhampiran dengan matahari. Biasanya kita menggunakan nilai F yang besar seperti F16 keatas dan kelajuan "shutter" ditentukan oleh bacaan "exposure".

2- Selepas mendapat bacaan "exposure", fokus pada subjek supaya subjek tidak kabur atau "blur", "compose" sebaik mungkin dan rakamkan foto tersebut dengan menekan butang shutter.
Dengan bahasa mudahnya, "meter" pada bahagian paling terang, fokus pada subjek, "compose" dan "shot".

Tips-tips tambahan :
1- Subjek hendaklah mempunyai daya tarikan yang kuat atau juga di dalam dunia fotografi sering disebut "strong point of interest". Maksudnya, kalau orang biar nampak orangnya, ada cerita atau aksi pada subjek tersebut. Salah satu cara mudah untuk melahirkan kekuatan pada subjek ialah dengan merakam pada sudut yang rendah (low angle). Usahakan subjek benar-benar timbul (outstanding) dan kalau "silhouette" orang, cuba cari sudut yang membolehkan bentuk hidung serta dagunya atau sisi muka jelas dalam bentuk"silhouette".

2- Elakkan subjek dari bercantum (merge) dengan apa-apa subjek "silhouette" yang lain. Ini akan menghasilkan foto yang ringkas dan menarik, yang juga biasa disebut sebagai "simple and clean".
Imej-imej "silhouette" juga terbahagi kepada "full silhouette" dan "semi silhouette" seperti contoh di bawah.
"Full silhouette" : subjek gelap sepenuhnya dan tidak kelihatan perincian pada subjek melainkan bentuk yg gelap sahaja."Semi silhouette" : Subjek separa gelap dan ada bahagian-bahagian pada subjek yang boleh dilihat.Berikut adalah contoh-contoh foto-foto "silhouette" yang saya rakamkan.

Fajar dari puncak Bukit Panorama, Sg Lembing


Bukit Charah dikala pagi

Menunggu mentari terbenam di Tanjung Aru, Kota Kinabalu

Nelayan tradisional di Pantai Sepat, Kuantan


Mengangkat ketulan ais di Jeti LKIM Kuala Pahang


Keunikan batu di Yehliu Geopark, Taiwan


Sunset di Tanah Lot, Bali